kategorie: 

Chůze – lék pro tělo i duši

Chůze je lokomoční pohyb využívající dolní končetiny, za účelem přemístění z jednoho místa na druhé. Chůze se skládá z jednotlivých kroků, kdy jedna končetina je vždy v kontaktu ze zemí, tím se chůze odlišuje od běhu.   

Lokomoce člověka

Vlivem evoluce naše chůze probíhá ve svislé poloze. Jedná se o vrozený aerobní pohyb, kdy dochází k přesunu těžiště vpřed.

Chůze je u zdravého jedince rytmická, s vyváženým došlapem na patu a odrazem od špičky. Špička nohy je v linearitě, tedy nevytočená. Ramena při chůzi rotují oproti pánvi, má k aktivitě diagonálních svalových řetězců, což je celkově pozitivní vliv na držení těla, naši osu. Horní končetiny se pohybují kontralaterálně dolním končetinám. 

evoluce chůze

Centrální nervový systém – CNS

CNS je odpovědný za náš pohyb. Skládá se z mozku a míchy a je součástí nervového systému. Do CNS proudí informace ze senzorických nervů, související s jejich zpracováním a následnými reakcemi. CNS reguluje vše, co naše tělo dělá. 

Pohybek nastartuje, tím se zvyšuje počet neuronů v hippocampu, který zajišťuje kvalitu učení a paměťových schopností. Na tomto místě se díky našemu pohybu produkují nové nervové buňky, které tvoří rezervní zásoby adaptability a plasticity. Tým pádem jsme lépe připraveni na proces stárnutí našeho organismu. Čím je zásoba méně, tím více senzorických schopností ztrácíme. Senzorickými (smyslovými) schopnostmi jsou například sluch a zrak. Ze ztráty ve starším věku lze účinně bojovat i pravidelnou chůzí spolu s tréninkem rovnováhy. Rovnovážné funkce a jejich kvalita jsou velmi důležitý standard, zvládání vyššího věku.   

Chůze je lék 

Pro tělo je chůze balzám. V přírodních terénech pak obzvlášť. Působí osvěžujícím a stimulačním efektem, pro různorodost došlapu, která příroda nabízí. Měkké podloží působí příznivě na úpony a klouby a tím potažmo na celé tělo. Oproti tomu chůze po asfaltových městských chodnících, které jsme často vystaveni, je chůzí více agresivní. pokud nosíme obuv s tvrdou podrážkou a máme styl chůze s prudším došlapem na paty. Tento způsob chůze naopak zatěžuje kosti a klouby dolních končetin a je častým iniciátorem vzniku patní ostruhy. 

SZO dnes doporučuje každému dospělému jedinci ujít objem 10 tis. Kroky za den, jako způsob pohybu, který je v dnešní době, vlivem sedavého způsobu života, velmi omezen. 

Je ale nutné zamyslet se, kde a jak svou chůzi provozují….

Chůze naboso

Co cítím putuje přes nervová vlákna z periferie do centra, kde probíhá vyhodnocení a reakce, odstředivá informace z mozku se vrací…. Vracíme se tedy k senzorickým schopnostem. Noha, přesněji naše chodidlo, je základní oporou pro vzpřímené držení těla a také nezbytnou pro bipedální (chůze po dvou) pohyb. Vykonává funkci tlumiče a pružiny pro dopad i odraz. Absorbuje sílu nárazu a uvolňuje potřebnou energii. 

chůze naboso

Noha je v podstatě mistrovské dílo pro své konstrukce a také množství obsažených receptorů poskytujících informace z terénu. Chůze naboso nám tedy prospívá z právě zmíněných důvodů. Když jsme naboso, ať již v Barefoott obuvi, nebo zcela, naše chůze se změkčí a tím nepůsobím agresivně na klouby a kosti. Vnímám lépe terén a chodidlo vystavují vyšší facilitaci, to znamená, že má vyšší množství podnětů a na základě jejich sil. 

Tak jako vše, není to tak úplně jednoduché. Jde o individualitu každého z nás, zdravotní stav, tělesnou konstituci a další faktory.

www.naboso.cz

Přínos chůze

Přirozená chůze přináší spoustu benefitů av neposlední řadě i psychickou pohodu. Z funkčního pohledu zlepšuje činnost kardiovaskulárního a respiračního systému, pomáhá bráničnímu dechu, zlepšuje trávení a metabolické procesy. Aktivuje imunitní a lymfatický systém, svaly. Při pohybu nevyjímaje, dochází k příznivému vlivu na zpracování cukru. Aktivně působí na zlepšení Diabetes milius II. typu, spojeného často s obezitou. V neposlední řadě zlepšuje celkovou kondici organismu. 

Chůze je základ pro zdravé tělo a vyrovnanou mysl, bystří vědomí a vnímání. Studie dokazují, že fyzická aktivita, kam řadíme i pravidelně prováděnou chůzi, příznivě funkce mozku. Zlepšujte pak pozornost, soustředění i učení a harmonizuje tělo. Při chůzích dochází k dynamickému uvolnění nahromaděných emocí, vyplavuje se stres, tlumí se úzkost a přispívá tím k pohodě. Po fyzické aktivitě dochází ke zlepšení spánku a jak víme, je to omega.

www.chodimzdrave.cz

Trénink chůze

Každý trénink má svá pravidla au chůze, roku ji vnímám jako tělesnou aktivitu, kterou bezpochyby je, to platí také. Tady je tedy několik hlavních zásad.

  • od kratších vzdáleností
  • postupné zvyšování tempa i času
  • zařadit do tréninku terén

Vždy je lépe začít po malých krocích a vydržet. Jen pravidelně, dobře dávkovaný a přiměřený pohyb je správnou cestou. 

 Význam chůze

Podle vědců lidé, kteří žijí aktivním způsobem života, žijí déle. Přirozená chůze je receptem na to, jak stárnout pomaleji a zvládat život s větší kvalitou.

chůze 

chůze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relaxační meditace

jana břízová

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl

Krátká meditace, kterou si můžete pustit ke zrelaxování po dlouhém dni nebo také během dne - jako svou osobní odpočinkovou pauzu mezi dvěma náročnými aktivitami.

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl po dlouhém dnu

© 2022 web s láskou od lucie s.  |  GDPR  |  obchodní podmínky  |  site credit

Fyzioterapie a masáže pro život bez bolesti, tvoření a workshopy pro život v harmonii. 

spojme se

HoME

o mně

blog

kontakt

fyzioterapie

NORDIC WALKING

tvoření

workshopy