kategorie: 

Vnímej své tělo a přijmi za něj odpovědnost

Určitě všichni víme, že každá lidská bytost má své potřeby. Základní lidské potřeby definoval v roce 1943 americký psycholog Harold Maslow. Podle jeho teorie má člověk pět základních potřeb. Tyto potřeby uskupil do pyramidy, tak jak se postupně vyvíjí a zároveň podle jejich hodnot. Zastával také názor, že uspokojení nižších potřeb je předpoklad potřeb v této hierarchii vyšších.

 

vnímej své tělo

(Autor: Dvorapa – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71558228)

 

Když se na zmíněnou pyramidu podíváme, můžeme si povšimnout, že základní tělesné a fyziologické potřeby jsou na prvním stupni. Tím pádem mají také nejvyšší prioritu. Co si pod těmito pojmy představit? Jde např. o potřebu dýchání, potřebu příjmu potravy, vody, potřebu spánku a také potřebu fyzické aktivity……. A další.

Proč se tak zdlouhavě dostávám ke svému tématu? Chci jen vysvětlit jak důležitá součást našeho života to je. Vše vnímáme kvalitativně našimi smysly. Smyslové vnímání nám tedy umožňuje cítit naše tělo. To jestli máme hlad, žízeň, jsme unavení nebo nás něco bolí. Reagujeme tedy na akci naší reakcí. Nadechneme se, najíme, napijeme nebo jdeme spát. Jak ale vyslyšíme signál typu bolest, dlouhodobá únava, dlouhodobý stres….?

Nezačneme se zabývat naším tělem, až ve chvíli kdy přestává fungovat, je vyčerpané, oslabené a bolest začíná výrazně omezovat náš život? Opomíjíme signály, řeč těla, volání o pomoc. Tělo trpí a my si zaděláváme na ještě větší problém. Riskujeme nenávratné poškození přetěžovaných zón i chronickou bolest.

Ano dnešní doba je hektická, svět je plný informací, vjemů a naše smysly jsou tím pádem obrácené více ven. Musíme toho hodně stihnout a tlak je silný. Kolem nás je informační smog. Já málokoho v čekárně vidím bez mobilu v ruce. Všechny tyto vjemy si možná zkrátka už ani neuvědomujeme. Vše mi naplno došlo při mém týdenním pobytu ve tmě. Byl to největší detox, který jsem zažila. Týden ticho, tma a já.

 

Jak na to:

  • Najděte si každý den pár minut jen pro sebe.
  • Všimněte si, jaké máte držení těla.
  • Povšimněte si, jak stojíte, sedíte.
  • Jak dýcháte?
  • Cítíte někde nějakou bolest, nebo zatuhnutí?
  • Jak vnímáte svá chodidla, pokud stojíte.
  • Co pocit v hlavě, je tam přeplněno?
  • Jak jste schopni skenovat své tělo vnitřním zrakem?
  • Co šíje, bedra?

Gratuluji, už teď jste na cestě k umění rovnováhy!

 

Závěr:

Neignorujme signály! Nedelegujme odpovědnost za své zdraví na lékaře, terapeuty nebo maséry. Začněme jednoduše pravidelně našemu tělu věnovat pozornost, pravidelnou láskyplnou péči a vše co si zaslouží. Dbejme při tom na kvalitu místo kvantity a důvěřujme procesu. Relaxujme. Dopřejme si malou radost každý den. Vše bude mít větší šanci fungovat v rovnováze, tak jak má. Protože každé dlouhodobé vychýlení z rovnováhy je pro naše tělo problém.

Věřte, že vím, o čem mluvím.

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Maslowova_pyramida

vnímej své tělo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relaxační meditace

jana břízová

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl

Krátká meditace, kterou si můžete pustit ke zrelaxování po dlouhém dni nebo také během dne - jako svou osobní odpočinkovou pauzu mezi dvěma náročnými aktivitami.

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl po dlouhém dnu

© 2022 web s láskou od lucie s.  |  GDPR  |  obchodní podmínky  |  site credit

Fyzioterapie a masáže pro život bez bolesti, tvoření a workshopy pro život v harmonii. 

spojme se

HoME

o mně

blog

kontakt

fyzioterapie

NORDIC WALKING

tvoření

workshopy