kategorie: 

Jak se projevuje patní ostruha?

Plantární fascitida označovaná také pojmem patní ostruha je bolestivé postižení chodidla s maximem potíží v oblasti paty. Řadí se mezi onemocnění měkkých tkání z přetížení.

Noha tvoří pomyslný luk, kdy pata a nožní kůstky tvoří ramena a mezi nimi je natažena tětiva – plantární aponeuróza, což je vazivová struktura. Tato struktura je napínána  při každém našem kroku, běhu či výskoku. Působí na ni naše obuv, způsob chůze, tělesná hmotnost i sport. Při přetížení úponu plantární aponeurózy a vzniku mikrotraumat dochází k bolesti v oblasti paty.

                        

                         “Není nedůležitá část člověka”

                          prof. MUDr. Karel Lewit DrSc.

 

Příčiny poškození, projevy a léčba

patní ostruha

Chůze po tvrdém povrchu, používání bot, které neabsorbují náraz a nepřenášejí tlak na celé chodidlo, nadváha  či sportovní zátěž jsou nejčastějšími příčinami vzniku onemocnění. Mezi rizikové faktory patří i plochá noha, přetěžování dlouhým stáním či agresivní doskoky při sportu. Je prokázáno, ze při běhu může síla působící na aponeurozu být dvoj až trojnásobek váhy těla. Bolest je charakterizována nejčastěji jako “startovací”, která po rozchozeni nohy svou intenzitu zmírňuje. Dále je přítomná doteková bolest v různých segmentech okolo patní kosti a v neposlední radě bývá i zkrácena Achillova šlacha. K terapeutické intervenci patří zejména režimová opatření, vhodná obuv, korekce váhy nebo  úprava sportovního přetížení. Dalšími postupy jsou metody fyzioterapie, které slouží k práci s měkkými strukturami. Operativní léčba je indikována pouze u 10% pacientů.  V mé praxi se mi velmi osvědčuje využití speciální elektroterapie TR therapy. Více se již brzy dočtete v mém fyziorádci.

 

patní ostruha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relaxační meditace

jana břízová

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl

Krátká meditace, kterou si můžete pustit ke zrelaxování po dlouhém dni nebo také během dne - jako svou osobní odpočinkovou pauzu mezi dvěma náročnými aktivitami.

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl po dlouhém dnu

© 2022 web s láskou od lucie s.  |  GDPR  |  obchodní podmínky  |  site credit

Fyzioterapie a masáže pro život bez bolesti, tvoření a workshopy pro život v harmonii. 

spojme se

HoME

o mně

blog

kontakt

fyzioterapie

NORDIC WALKING

tvoření

workshopy