kategorie: 

Jak se projevuje syndrom karpálního tunelu?

Syndrom karpálního tunelu je nejčastějším úžinovým syndromem na horní končetině. Úžinové místo je takové místo na těle, kde je vytvořen úzký prostor ve vztahu kost, struktura a nerv. Karpální tunel je  kostěno- vazivová štěrbina v oblasti vnitřní strany zápěstí. Jeho dolní část vytváří řada zápěstních kůstek a nahoře jej uzavírá pevný příčný vaz (ligamentum carpi transverzum). Společně tvoří tunýlek kudy procházejí cévy, šlachy a středový nerv. Všechny tyto struktury slouží k zásobení svalů dlaně a prstů.

karpální tunel

 

Důvody poškození, projevy a léčba

Důvod vzniku syndromu nastává, při zúžení tohoto prostoru na podkladě změny jeho vlastní velikosti či zbytněním objemu procházejících tkání. Dochází ke zvýšení tlaku uvnitř a k útlaku středového nervu n. medianus. Výsledkem je brnění a znecitlivění prstů, někdy dochází ke změnám na kůži, pocitu chladných prstů až po ztrátu svalové hmoty v oblasti palce. Všechny tyto příznaky dominují zejména v noci a k ránu. Pacienta probudí a nutí protřepat končetinu. Na onemocnění se podílí celá řada faktorů, opakovaná velká fyzická zátěž, traumata v oblasti ruky, opakované záněty šlach, ale i menší zátěž ruky, na kterou není zvyklá a další.

Diagnózu určují subjektivní pocity, ale především neurologické vyšetření EMG (elektromyografie), které s jistotou prokáže poškození nervu.

Léčba syndromu karpálního tunelu je v závislosti na stádiu onemocnění konzervativní či operativní. Při konzervativní léčbě je třeba kompenzovat zatížení rukou, možné jsou pak další fyzioterapeutické postupy jako například ošetření ohybačů zápěstí, mobilizace zápěstních kůstek, lymfatické drenáže a další metody fyzikální terapie. Také farmakoterapie je součástí konzervativní terapie. Operativní terapie spočívá v malém chirurgickém zákroku v místním znecitlivění a jejím principem je protnutí příčného vazu a tím uvolnění středového nervu. Více informací k léčbě již brzy v mém fyziorádci.

 

Pečujte o své ruce a předcházejte těmto nepříjemným problémům.

“ Člověk by nedosáhl nikdy panujícího postavení ve světě bez používání rukou, těchto nástrojů, tak podivuhodně poslušných jeho vůle.”     –  Charles Darwin

karpálního tunelu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relaxační meditace

jana břízová

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl

Krátká meditace, kterou si můžete pustit ke zrelaxování po dlouhém dni nebo také během dne - jako svou osobní odpočinkovou pauzu mezi dvěma náročnými aktivitami.

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl po dlouhém dnu

© 2022 web s láskou od lucie s.  |  GDPR  |  obchodní podmínky  |  site credit

Fyzioterapie a masáže pro život bez bolesti, tvoření a workshopy pro život v harmonii. 

spojme se

HoME

o mně

blog

kontakt

fyzioterapie

NORDIC WALKING

tvoření

workshopy