kategorie: 

Jak se projevuje výhřez meziobratlové ploténky?

Poškození meziobratlové ploténky patří v současné době k velmi častým  důvodům bolestí zad. V posledních čtyřiceti letech došlo  rozvojem zobrazovacích metod v této problematice k výraznému posunu. Lékař je schopen určit míru poškození a nastavit způsob léčby. V terapii posledních let již nepřevládá operativní řešení a většina případu se řeší konzervativní cestou. Celý postup se přizpůsobuje věku, spolupráci  i klinickému obrazu jednotlivého pacienta.

Co je meziobratlová ploténka, neboli také discus intervertebrális? Je to tlumič na páteři, který spojuje jednotlivé obratle. Tvoří ji jádro a obal. Ploténky jsou elastické a míra jejich zdraví je závislá na obsahu tekutin. Čím je ploténka vyšší, tím lépe chrání okolní páteřní klouby a tlumí tlak na jednotlivé segmenty. Stav výživy ploténky ovlivňujeme způsobem života, pohybem a našimi navyklými pohybovými vzorci.

 

Důvody poškození, projevy a léčba

výhřez meziobratlové ploténky

 

Stav meziobratlových plotének závisí na správném držení těla, způsobu dýchání, pohybové aktivitě. Zvýšená zátěž, dlouhodobý stres i sedavý způsob života značně přispívá k poškození ploténky. Poškození probíhá nejčastěji v několika stupních. Dochází nejprve k vyklenuti za hranici těla obratle. Říkáme tomu bulging a jedna se o fázi reverzibilní (vratnou), možnou úspěšně vyléčit. Další fází je protruze, kdy je narušen ochranný vazivový prstenec a jádro se posouvá ještě více za  tělo obratle. A nejzávažnějším stupněm poškození je extruze, kdy dojde k protržení. Někdy se část ploténky oddělí a odpadne do pátečního prostoru. Tato fáze je již ireverzibilní, nemožná návratu. Proto si nepředstavujte ploténku jako nějaký špalíček, který se jednoduše zasune zpět.

Každá fáze poškozeni disku je velmi bolestivou záležitostí. Dochází k tlaku na míšní nervy a mnohdy i následnému oslabení končetiny. To vše záleží na míře a směru vysunuté ploténky. Často jsou to palčivé bolesti, změna citlivosti v dané oblasti, kterou utlačený nerv zásobuje.

Terapie závisí na fázi onemocnění. V akutním stavu se podávají léky na tlumení bolesti, infúzní terapie a je doporučen klidový režim. Ve fázi stabilizace stavu se přidává fyzioterapie, která se zaměřuje na správné držení těla, aktivaci bráničního dýchání a stimulaci hlubokého stabilizačního systému.

Pokud mate problémy s ploténkou, již brzy můžete využít mého odborného rádce, který vám dá základní rady a doporučení. Při přetrvávání potíží můžeme váš problém prokonzultovat a řešit společně.

meziobratlové ploténky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relaxační meditace

jana břízová

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl

Krátká meditace, kterou si můžete pustit ke zrelaxování po dlouhém dni nebo také během dne - jako svou osobní odpočinkovou pauzu mezi dvěma náročnými aktivitami.

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl po dlouhém dnu

© 2022 web s láskou od lucie s.  |  GDPR  |  obchodní podmínky  |  site credit

Fyzioterapie a masáže pro život bez bolesti, tvoření a workshopy pro život v harmonii. 

spojme se

HoME

o mně

blog

kontakt

fyzioterapie

NORDIC WALKING

tvoření

workshopy