kategorie: 

Proč si masáže dopřávat pravidelně?

Masáže jsou velmi oblíbenou, blahodárnou a často vyhledávanou procedurou. Masáží je mnoho druhů s rozdílnými účinky. Základně můžeme masáže rozdělit na relaxační a terapeutické. Relaxační masáž má za svůj hlavní cíl uvolnění a relaxaci zatímco zdravotně zaměřená masáž, prováděná specialistou je podpůrným prostředkem v době kdy řešíte
zdravotní problém. Masáže mají dlouholetou tradici a u mnohých z vás jsou součástí životního stylu a životosprávy. Ja tomuto návyků velmi fandím a je mi velkou ctí být součástí takto vedeného procesu. Kdo si ostatně myslí, že si chvíle odpočinku spojené s masáží jednoduše nezaslouží a nedělají tělu obecně prospěch? V následujícím textu se podíváme na účinky a určitá pravidla, která je dobrá v kontextu masáží znát.

 

Proč si péči masáží dopřávat pravidelně?

Jsem zastánce a propagátor pravidelné péče o tělo i duši. Ať už pečujeme sportem, cvičením, relaxací nebo zaslouženým rozmazlováním, doporučuji pravidelnost. Svou dlouholetou zkušeností se mi právě tento přístup velmi osvědčuje a jeví jako více než smysluplný. Našemu tělu péče prospívá stejně tak jako spánek a jiné životní potřeby. Tělo má silné adaptační schopnosti, na naši péči si krásně přivykne a odmění nás ve formě dobrého pocitu po těle i na duši. Masáže jsou jedním z prostředků, který vám pomůže harmonizovat svalovou nerovnováhu, působí preventivně i léčebně proti bolestem zad a jiným potížím. Pomáhají snížit psychické napětí, stres a deprese. Rozproudí lymfatický systém, podpoří regeneraci po tréninku odplavením zadržované vody a toxických látek. Zlepší prokrvení končetin……

 

Na co myslet před masáží a po masáži?

Ideální čas masáže je velmi individuální a záleží na druhu masáže a také na záměru. Více ale určitě doporučuji volit čas, kdy máte po masáži již možnost odpočinku a celý proces bude mít prostor příjemně doběhnout. Před masáží by jste neměli mít plný žaludek, ani být hladoví. Snězte něco lehčího ať si můžete svou masáž příjemně užít. Nepodceňujte ani stav, ve kterém se právě nacházíte. Kontraindikací pro masáž jsou veškeré virózy, záněty a jiná akutní onemocnění. To je pro organismus už samo o sobě velkou zátěží. Veškerou zdravotní problematiku konzultujte aktuálně s vaším terapeutem aby jste předešli komplikacím. Po masáži tělo hydratujte, pijte tekutiny, vodu, bylinný čaj.. je to důležité z důvodu regenerace svalů. Vynechejte kofein. Dopřejte si klid a odpočinek. Je naprosto v pořádku pokud se po masáži v době do 48 hod dostaví svalová únava či bolest. Nechte ji odeznít, vlivem pravidelných návštěv se tyto děje většinou zmírňují jak si vaše tělo na masáže zvyká.

 

Co vás na masáži čeká?

V úvodu vás čeká krátký rozhovor, kdy budete mít prostor popsat mi své potíže. Povězte o nejbolestivějších partiích, o tom co vás trápí a jak a také se domluvíme na intenzitě masáže. Každý má jiné nastavení a jiné potřeby. Je zde také na místě stanovit záměr, můžete si přát masáž jemnou spíše relaxační nebo více terapeutickou, která bude více pracovat se zatíženými zónami. Dáváte mi do rukou své tělo, důvěřujte mi, že vím co si s ním počít v jakém tempu a jakým způsobem. Pak už si jen odložíte a položíte se. Buďte uvolnění a relaxovaní, dýchejte pravidelně, nezadržujte dech. Začínám jemným protažením pro uvolnění napětí přes teplý ručník. Provádím nespecifické mobilizace a odstraňuji jemné blokády. Někdy potřebuji svaly prohřát více, v tomto případě dostanete na 15 min vulkanpack. Samotná masáž se zaměřuje na hluboké svaly kolem páteře a lopatek, v oblasti beder i šíje. Zde je opět třeba komunikovat, abychom našli nejúčinnější techniky. Jako fyzioterapeut kombinuji více prostředků a postupů.

Délka masáže je obvykle 45-90 min.

Prozkoumejte masáže, které nabízím – ZDE.

masáže

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relaxační meditace

jana břízová

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl

Krátká meditace, kterou si můžete pustit ke zrelaxování po dlouhém dni nebo také během dne - jako svou osobní odpočinkovou pauzu mezi dvěma náročnými aktivitami.

Stáhnětě si do mobilu poklidnou relaxační meditaci

zrelaxujte své tělo a mysl po dlouhém dnu

© 2022 web s láskou od lucie s.  |  GDPR  |  obchodní podmínky  |  site credit

Fyzioterapie a masáže pro život bez bolesti, tvoření a workshopy pro život v harmonii. 

spojme se

HoME

o mně

blog

kontakt

fyzioterapie

NORDIC WALKING

tvoření

workshopy